وب سایت اهدا کلیه اولین مرجع خرید و فروش کلیه در کشور است که بیشتر از 7 سال از فعالیت آن میگذرد.
به وب سایت اهدا کلیه خوش آمدید . شما می توانید لیست آگهی های خرید و فروش کلیه را برای شهر
گراش و دیگر شهرهای همجوار از جمله شهرهای :
شیراز ,
مرودشت ,
کازرون ,
جهرم ,
لارستان ,
فسا ,
داراب ,
فیروزآباد ,
ممسنی ,
نیریز ,
آباده ,
اقلید ,
لامرد ,
سپیدان ,
کوار ,
زریندشت ,
قیر و کارزین ,
استهبان ,
مُهر ,
خرامه ,
گراش ,
خرمبید ,
بوانات ,
فراشبند ,
رستم ,
ارسنجان ,
خنج ,
سروستان ,
پاسارگاد ,
را از طریق این وب سایت انجام دهید .
اسنپ، یک سرویس آنلاین چند منظوره برای درخواست تاکسی، پیک موتوری، سفارش غذا، خرید انواع کالاها و ... است که از دی ماه سال ۱۳۹۲ فعالیت خود را آغاز کرده است. مؤسسان این شرکت، ایاد الکسار و محمود فوز هستند. این شرکت بهصورت سهامی خاص، تحت مالکیت گروه اینترنت ایران در حال فعالیت است.
پس از آغاز به کار این نرمافزار، در برخی موارد اسنپ مورد انتقاد صنف تاکسی رانی قرار گرفت و به عملیات تاکسی رانی غیرقانونی، پایین آوردن قیمت و خدمات ناایمن متهم شد. با این وجود اسنپ در دو سال ابتدایی فعالیت خود توانست به یکی از بازیگران اصلی عرصهی تجارت الکترونیک در ایران تبدیل شود. تا پایان سال ۱۴۰۲، تعداد کل کارکنان تماموقت گروه اسنپ به ۷٬۵۲۶ نفر ، بیش از ۶٬۱۵۲٬۰۰۰ نفر کاربر به عنوان راننده و بیش از ۷۲٬۳۶۴٬۳۴۳ نفر کاربر به عنوان مسافر توانسته به یکی از سیستمهای رفتوآمد هوشمند در بیشتر شهرهای ایران تبدیل شود و هماکنون در همه ی شهر های بزرگ و کوچک و حتی برخی روستاهای ایران با رانندگان ایرانی و غیر ایرانی فعال است. نَرمافزار اسنپ در حال حاضر برای دو سیستم عامل اندروید و آیاواس در دسترس است. [نیازمند منبع]
اسنپ در ابتدا با نام «تاکسی یاب» کار خود را آغاز کرد، اما کمی بعد به «اسنپ» تغییر نام داد.
در جدیدترین برآورد سهم بازار انجام شده توسط یکی از آژانسهای مستقل تحقیقات بازاریابی (با تمرکز بر هشت شهر اصلی و مشترک محل فعالیت این شرکتها) شرکت اسنپ حدود ۸۷ درصد سهم بازار تاکسیهای اینترنتی در این هشت شهر را به خود اختصاص داده است.(جمعآوری اطلاعات مربوط به این تحقیق در بازه زمانی ۲ الی ۱۴ اسفند ۱۴۰۱ است)
در سالهای اخیر، عملکرد اسنپ با چالشهای فراوانی روبهرو بوده است که از جملهی آن میتوان به موضوع بیمهکردن رانندگان این ناوگان اینترنتی، نحوهی انتخاب رانندگان و عدم دریافت تعهدات قانونی از آنها، عدم شفافیت حقوقی و عدم رعایت حقوق مشتری در توافقنامهی عمومی که در ابتدای ورود به اسنپ باید امضاء و پذیرفته شود اشاره کرد همچنین همکاری اسنپ با نهادهای حکومتی و عدم شفافیت مالی نیز از چالش های دیگر عملکردی اسنپ محسوب میشود.